Slovenia, confini blindati. L'appello dell'Unione Italiana al premier sloveno Janez Janša

Lo scorso venerdì 5 marzo l'Unione Italiana si è rivolta al premier sloveno Janez Janša in merito alle nuove misure per l’attraversamento dei confini di Stato con l’Italia e con la Croazia.
La Comunità Nazionale Italiana – si legge nella nota a firma del presidente Maurizio Tremul – segue con grande partecipazione l’azione del governo per contenere la diffusione della pandemia da Covid-19. 

In allegato è possibile leggere tutte le informazioni in merito alla questione. 

 

SPOROČILO ZA MEDIJE. Ukrepi glede prehajanja državnih meja z Italijo in Hrvaško:

Italijanska unija poziva k vključitvi izjem

Italijanska unija je v povezavi z novimi ukrepi, ki so predvideni za prehajanje državnih meja z Italijo in Hrvaško, danes naslovila pismo na predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janšo. 

Kot izhaja iz pisma, pod katerim je podpisan predsednik unije Maurizio Tremul, pripadniki italijanske narodne skupnosti dosledno sledijo ukrepom, ki jih vlada Republike Slovenije namenja preprečevanju širjenja pandemije Covid-19 (SARS-CoV-2).  

Predvideni ukrepi, ki bodo stopili v veljavo 8. oziroma 15. marca, pa predvidevajo, da bodo na mejnih prehodih z Italijo in Hrvaško ponovno vzpostavljene mejne nadzorne točke. 

V skladu s takšnimi ukrepi, ki jih je napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo prosto prehajanje slovenske državne meje možno le na podlagi predložitve negativnega testa na Covid-19 oziroma potrdila o že opravljenem cepljenju ali dokazila o že preboleli bolezni. Čezmejni delavci, ki vsakodnevno prehajajo mejo, kot tudi študenti in dijaki starejši od 13 let, bodo ob prečkanju meje morali predložiti negativni test na Covid-19, ki ne bo smel biti starejši od sedem dni. Takšna obveznost sicer ne bo veljala za mlajše od 13 let, a ji bodo podvrženi vsi, ki bodo omenjene mladoletnike spremljali.

Čeprav se v Italijanski uniji zavedamo razlogov, ki so slovensko vlado privedli do sprejetja novih strožjih ukrepov pri prehajanju državne meje s Hrvaško in Italijo, želimo opozoriti na številne težave, ki jih bodo takšni ukrepi povzročili vsem prebivalcem ob državnih mejah. 

Kot smo navedli v pismu, sta slovensko-italijansko obmejno območje ter območje Istre močno prepleteni in ju veže tesno sodelovanje: prebivalstvo, ki tu prebiva, opravlja svoje delo, se izobražuje, kulturno udejstvuje ter neguje svoje socialne, družinske in prijateljske odnose na obeh straneh državne meje. Novi ukrepi bi lahko imeli hude posledice za čezmejno sodelovanje in dobre ter plodne odnose.

              Iz navedenih razlogov Italijanska unija poziva Vlado Republike Slovenije k sprejetju alternativnih ukrepov oziroma k vključitvi potrebnih izjem za prebivalstvo, ki prebiva ob zgoraj navedenih državnih mejah. Takšne izjeme predvidevajo prosto prehajanje čezmejnega območja brez omejitev za:

1)           učence, dijake in študente, ki obiskujejo osnovne in srednje šole ter univerze v Sloveniji;

2)           čezmejne delavce;

3)           delavce, ki zaradi vožnje na delo vsakodnevno prehajajo mejo;

4)           osebe, ki zaradi nujnih poslovnih ali službenih razlogov potujejo iz Slovenije ali v Slovenijo;

5)           posameznike, vpete v nujne primere, povezane z družinskimi okoliščinami;

6)           zaposlene, sodelavce in uradne predstavnike ustanov slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, ki so pri opravljanju svojih uradnih dolžnosti primorani prehajati slovensko mejo.  

Italijanska unija s svojim pismom poziva Vlado Republike Slovenije, naj takšne predloge vključi v novi vladni odlok glede prehajanja državnih meja Republike Slovenije iz čezmejnih  območij z Italijo in Hrvaško. 

 

Slovenia, confini blindati. Appello dell'UI: "Servono misure alternative". L'articolo de 'La Voce del Popolo', 5 marzo 2021

Tremul scrive a Janša: "Eccezioni per transfrontalieri e studenti". L'articolo di 'Radio Capodistria', 5 marzo 2021

Segui le notizie più recenti sul nostro profilo Facebook

     
 
     
   
     
   
     
Di più links ⪧    
Copyright: Unione Italiana / Develeopment: Studio web art
Seguteci su